Muffinki brokułowe. Idealne na śniadanie, czy jako przekąska do pracy lub do szkoły. Ładnie wyglądają i są naprawdę smaczne. Szybkie w przygotowaniu. Nawet ja, która za brokułem nie przepada zjadłam je z przyjemnością.
Muffinki brokułowe
Składniki
Na ciasto
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- różyczki z ugotowanego brokuła
- 3 łyzki tartego sera parmezan
- 1 łyzeczka ziół prowansalskich
dodatkowo
- serek philadelphia opcjonalnie
- garść pokruszonych pistacji
- różyczki z całego brokuła ugotowane al dente
Instrukcje
- Jajka ubić na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać parmezan i zioła
- Nałożyć ciasta do papilotek do połowy wysokości. W środek wcisnąć różyczkę brokuła. Dopełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 18Wystudzone można posmarować serkiem philadeplhia i posypać pokruszonymi pistacjami.
Broccoli muffins
For muffins
- 3 eggs
- 250 ml of sour cream
- 125 ml of oil
- 500 gram all purpose flour
- 2 teaspoons of baking powder
- florets from boiled broccoli
- 3 tbsp of grated Parmesan cheese
- 1 tsp of Provencal herbs
Additionally
- philadelphia cheese optional
- a handful of crushed pistachios
- florets from whole broccoli cooked al dente
- For muffins
-
Whisk eggs for fluffy mass. Add sour cream and oil. Using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add parmesan cheese and herbs.
- Fill muffin cups 1/2 full and put in the middle 1 floret of broccoli. Then fill muffins cups to cover brocolii ( up to 3/4 of muffin cas. Then put them in a preheated oven. Bake for approx. 25 minutes in the oven preheated to 180 Cooled spread with philadelphia cheese and sprinkle with crushed pistachio nuts