Pierś z kurczaka z pastą z bobu. Pierś z kurczaka nadziewana pastą z bobu i suszonymi pomidorami. Zawinięta w plastry szynki parmeńskiej i pieczona w piekarniku. Soczysta, smaczna i sycąca.
Pierś z kurczaka z pastą z bobu
Składniki
Na pastę z bobu
- 500 gr ugotowanego bobu
- 1/2 pęczka szczypioru z cebulkami pokrojonego drobno
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 50 ml gęstej kwaśnej śmietany śmietany
- 50 gr sera feta
- sól pieprz do smaku
Na pierś z kurczaka
- 2 pojedyncze piersi kurczaka każda po około 200 g
- pasta z bobu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 8 plasterków suszonej szynki parmeńskiej
Instrukcje
Na pastę z bobu
- Ugotowany bób obrać ze skórki. Cebulki i czosnek pokroić drobno. Do bobu dodać pokrojony szczypior, czosnek i cebulki.
- Bób zblendować ze śmietaną, dodac pokruszoną fetę.
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie. Rozbić na płasko. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.
- Na piersi rozsamrować pastę z bobu i ułożyc suszone pomidory .
- Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 – 10 minut.
- Mięso zwinąc w rulon i zawinąć w plasterki szynki
- Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Pokroić na 2 – 3 cm plasterki. Podawac według uzanania
Broad bean stuffed chicken breast
For broad bean filling
- 500 gr of boiled broad bean no skin
- 1/2 bunch of chives with onions finely chopped
- 2 cloves of garlic crushed
- 50 ml of sour cream
- 50 gr of feta cheese
- salt
- pepper
For chicken breast
- 2 single chicken breasts (each about 200 g)
- broad bean paste
- salt and freshly ground black pepper
- 8 pieces of dried tomatoes in oil
- 8 slices of dried Parma ham
For broad bean filling
- Squeeze the small green beans from their skins and discard the skins. In a blender place sliced chives, garlic, onions, and broad bean.
- Blend broad bean with cream, and add crushed feta. Season with salt and pepper.
For chicken breast
- Rinse chicken breasts and dry with a paper towel. Spread flat on the counter. Break it flat. Sprinkle with salt and freshly ground pepper, both outside and inside.
- Spread the bean paste and arrange the dried tomatoes on the breast.
- Put a small baking tray on top of the heated oven, on which the chicken will be baked. Heat it for about 5 – 10 minutes.
- Roll the meat in a roll and wrap in slices of ham
- Remove the baking tray from the oven, spread a tablespoon of olive oil on it and place the chicken rolls in this place. Pour them over the rest of the oil and put in the oven for about 25 minutes. Cut into 2 – 3 cm slices. Serve according to ordination