Hummus z bobu. Świetny smak i kolor. Aromatyczna pasta, prosta w wykonaniu. Kilka składników i smakowy efekt WOW. Doskonały dodatek do świeżo pieczonego chleba, tortilli, chrupiących warzyw. Można też podawać z plackami ziemniaczanymi czy rybą.
Hummus z bobu
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Course Appetizer, Breakfast
Cuisine international
Ingredients
- 2 szkl ugotowanego obranego bobu
- 1/2 szkl pasty tahini
- 1/4 szkl soku z cytryny
- 4 łyżki wody
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej pietruszki i kolendry
- sól
- oliwa z oliwek
Instructions
- Wszystkie składniki ( oprócz oliwy ) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką, puszytsa masę. Przełożyć do słoiczka i zalac oliwą z oliwek. Jeść z chlebem, ulubionymi surowymi warzywami lub chlebkiem pita
Keyword bób, Królik dba o linię, na kanapki, wegetariańskie


Broad bean hummus
- 2 glasses of boiled, peeled broad beans
- 1/2 cup tahini paste
- 1/4 cup lemon juice
- 4 tbsp water
- 3 garlic cloves
- a handful of fresh parsley and coriander
- salt
- olive oil
- Place all ingredients (except oiin a blender and mix to a smooth, fluffy mass. Transfer to a jar and pour olive oil. Eat with bread, your favorite raw vegetables or pita bread