Botwinka

Botwinka. Zupa mojego dzieciństwa. Kocham za ten niepowtarzalny smak i obłędny kolor. Mogłabym jeść bez przerwy

Botwinka.

Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Course Main Course, Soup
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • 3 pęczki młodej botwinki liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki (
  • 3 młode marchewki pokrojone w plastry
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 4 młode ziemniaki – 350 g pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • kwaśna śmietana

Instructions
 

  • W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
  • Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Na koniec dodać poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany
Keyword Królik dba o linię, Królikowe hity, szybki obiad

 

 

 

źródło inspiracji https://aniagotuje.pl/przepis/botwinka

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube