Botwinka. Zupa mojego dzieciństwa. Kocham za ten niepowtarzalny smak i obłędny kolor. Mogłabym jeść bez przerwy
Botwinka.
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 3 pęczki młodej botwinki liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki (
- 3 młode marchewki pokrojone w plastry
- 2 pietruszki pokrojone w plasterki
- 4 młode ziemniaki – 350 g pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- kwaśna śmietana
Instrukcje
- W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
- Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Na koniec dodać poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany
Słowo kluczowe Królik dba o linię, Królikowe hity, szybki obiad