Biała kasza gryczana z zielonym groszkiem. Kasza jest częstym gościem u mnie w domu. Jest świetnym źródłem błonnika, dlatego tak chętnie przyrządzam ja na obiad. Tutaj kasza z pieczarkami, zielonym groszkiem, papryką. Wzbogacona serem feta. Podana z piersią z kury. Zdrowo może być również smacznie.
Biała kasza gryczana z zielonym groszkiem
Ingredients
Na kaszę gryczaną
- 100 g białej kaszy gryczanej
- 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 cebula bardzo drobno posiekana
- 2 szkl bulionu warzywnego
- 100 g świeżego zielonego groszku
- 100 g zielonej fasoli soi
- 100 g małych papryk
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
- sól świeżo mielony czarny pieprz
- 50 g sera feta w kostce
Na piersi z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- Oliwa
Do smaku
- Sól
- Czosnek granulowany
- Kolendra
- Kurkuma
- Majeranek
- Imbir
- Kmin rzymski
Instructions
Na piersi z kurczaka
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i przyprawami. Polać oliwą z oliwek.
- Wstawić do piekarnika piec ok 30 min
- W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.
Na kaszę gryczaną
- Kaszę dokładnie opłukać i odsączyć na sicie . Zalać bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekana cebulę i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dorzucić paprykę przekrojona na pół. Chwile podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez chwilę. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Dodać kaszę, następnie groszek i zieloną fasolę soi. Dobrze wymieszać. Pod koniec smażenia dodać ser feta.

Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp