To jest taki deser z wersji idealnych. Słodycz i chrupkość bez przełamana jeżynowym kremem i kwaskowymi owocami. Niebo w gębie!
Bezy z jeżynowym kremem (blackberry curd)
Ingredients
Na bezy
- ⦁ 10 białek jajka przed rozbiciem wyjąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije
- ⦁ szczypta soli
- ⦁ 500 g drobnego cukru
- ⦁ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ⦁ 1 łyżeczka octu
Na jezynowy curd
- ⦁ 10 żółtek
- ⦁ 250 gram drobnego cukru
- ⦁ 200 gram miękkiego masła
- ⦁ 2 cytryny
- ⦁ 700 gram mrożonych jeżyn
Dodatkowo
- ⦁ jeżyny
- ⦁ jagody
- ⦁ liofilizowane mango
Instructions
Na bezy
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać i na koniec dodać pozostałą część cukru i dalej ubijać. Ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
- Sztywność piany gwarantuje chrupkość w bezach
- Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.
- Pianę wyłożyć na papier formując krążki . Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.
Na jeżynowy curd
- Mrożone jeżyny umieścić w garnuszku.Dodac jedną łyżke cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jeżyny na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jeżynowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .