Bekonowa pasta na kanapki. Przepis zaintrygował mnie ze względu na nazwę i wykonanie. Kilka osób, jak powiedziałam co robiłam miało mieszane uczucia. W zasadzie nie wiem czemu, bo przecież te samy osoby deklarują swoją miłość do smalczyku ze skwarkami, rozsmarowanym na pajdzie chleba. Pasta z bekonu idealna jest jako dodatek do świeżego pieczywa. Świetnie tez sprawdza się z serami oraz jako nadzienie w mięsach. Ostatnio wykorzystałam ta paste do nadziania piersi z kury. Szczerze polecam.
Bekonowa pasta na kanapki
Ingredients
- 450 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka oleju
- 45 g brązowego cukru
- 1 łyżka sosu Sriracha
- 125 ml mocnej kawy
- 65 ml octu winnego
- 85 g syropu klonowego
- 125 ml burbonu
Instructions
- Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek na brązowo. Zdjąć z patelni.
- Na osobnej patelni, na łyżce oleju podsmażyć do miękkości cebulę z czosnkiem.
- Dodać pozostałe składniki i 125 ml wody. Gotować/ Dusić na małym ogniu przez około godziny regularnie mieszając. Dusic do takiego momentu, gdy nie można odróżnić cebuli od boczku. Przerzucić do blendera. Blendowac pulsująco prze 3 sekundy, żeby zachować teksturę. Przełożyć do słoika
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp