Bataty zapiekane z soczewicą


Bataty zapiekane z soczewicą. Pyszny pomysł na obiad. Dobrze przyprawiona soczewica duszona z passatą pomidorową podana ze słodkimi ziemniakami, kleksem jogurtu i kolendrą.

Bataty zapiekane z soczewicą

Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

  • 2 bataty przekrojone na pół
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1/4 szkl. passaty pomidorowej
  • 1/4 szkl pasty tagine
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • szczypta chilli
  • sól pieprz
  • oliwa
  • dodatkowo:
  • świeża kolendra
  • jogurt naturalny

Instructions
 

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie.
  • Przepłukaną soczewicę ugotowac w osolonym wrzątku przez około 20 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, kumin i chilli, następnie wlać passatę, pastę tagine i gotować kilka minut.
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Do sosu dodac soczewicę i część wydrążonego miąższu z batatów. Całość przemieszać i pogotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wydrążone bataty napełnić farszem z soczewicy, polać jogurtem i posypać listkami świeżej kolendry.
Keyword bataty, Królik dba o linię, soczewica

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube