Bataty zapiekane z soczewicą. Pyszny pomysł na obiad. Dobrze przyprawiona soczewica duszona z passatą pomidorową podana ze słodkimi ziemniakami, kleksem jogurtu i kolendrą.
Bataty zapiekane z soczewicą
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 40 minuty minut
Łączny czas 50 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 2 bataty przekrojone na pół
- 100 g soczewicy czerwonej
- 1/4 szkl. passaty pomidorowej
- 1/4 szkl pasty tagine
- cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kuminu
- szczypta chilli
- sól pieprz
- oliwa
- dodatkowo:
- świeża kolendra
- jogurt naturalny
Instrukcje
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie.
- Przepłukaną soczewicę ugotowac w osolonym wrzątku przez około 20 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, kumin i chilli, następnie wlać passatę, pastę tagine i gotować kilka minut.
- Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Do sosu dodac soczewicę i część wydrążonego miąższu z batatów. Całość przemieszać i pogotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
- Wydrążone bataty napełnić farszem z soczewicy, polać jogurtem i posypać listkami świeżej kolendry.
Słowo kluczowe bataty, Królik dba o linię, soczewica