Samo zdrowie ale w jakiej mega smacznej odsłonie . Dla mnie strzałem w dziesiątkę są te podsmażane warzywa . Lekka kwaskowatość barszczu pięknie się komponuje ze smakiem warzyw z patelni . Szczerze polecam . Ja nie raz wrócę do tej wariacji barszczu ukraińskiego
Barszcz ukraiński ze smazonymi warzywami
Składniki
Składniki:
- 2 kg buraków czerwonych
- Włoszczyzna
- 3 kwaśne jabłka
- Fasolka szparagowa
- Czerwona fasola puszka
- 2 łyżki octu spirytusowego
- Szczypta cukru
Warzywa do smażenia
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler naciowy
- 150 g fasolki szparagowej
- Cukinia
Dodatkowo
- Olej rzepakowy do smażenia
- 150 ml śmietany 18% do ubicia schłodzonej
- Chrzan
Przyprawy
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Cząber
- Sól morska
- Pieprz kolorowy
Instrukcje
- W pierwszej kolejności ugotować wcześniej bulion z włoszczyzny z dodatkiem buraków. Doprawić przyprawami . Dosypać odrobinę cukru oraz zakwasić niewielką ilością octu. Dodać fasolę szparagową i fasolę czerwoną z puszki.Do wywaru dorzucić pokrojone na połówki jabłka.
- Warzywa : paprykę czerwoną (bez jasnych błonek ze środka), marchewkę, selera naciowego oraz korzeń pietruszki i cukinię w drobne paseczki. Fasolkę szparagową pokroić pod delikatnym skosem.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i podsmażyć chwilę . Na sam koniec dodać do zupy majeranek roztarty w dłoniach (majeranek dodać na sam koniec, żeby nie zgorzkniał).
- Podawać wywar z oddzielnie smażonymi warzywami z patelni. Ubić śmietanę z lodówki i dodając 1 łyżeczką chrzanu . Nałożyć śmietanę z chrzanem na wierzch warzyw w miseczkach.
Źródło inspiracji
http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/3935/doradca-smaku-v-barszcz-ukrainski-ze-smazonymi-warzywami-odc.-20.html