Bakłażan nadziewany kaszą bulgur i warzywami poleca się na obiad. W nadzieniu do bakłażana mamy też soczewicę, pomidorki pelati, szpinak oraz mase aromatycznych przypraw.
Bakłażan z kaszą bulgur
Składniki
- 2 bakłażany
- 3/4 szkl kaszy bulgur
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
- 1 papryka pomarańczowa pokrojona w paski
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- 2 łyzki masła klarowanego
- 200 gramów zielonej soczewicy
- 200 gramów szpinaku
- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 50 gramów sera feta
- 1 garść świeżej naci pietruszki
- 1/2 litra bulionu warzywnmego
Do smaku
- papryka słodka
- kmin rzymski
- kurkuma
- sól
- pieprz
Instrukcje
- W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić na gorący tłuszcz cebulę i czosnek. Smazyc kilka minut. Dodac kaszę i zalac bulionem. Doprawic do smaku przyprawami. Gotowac do momentu aż kasza wchłonie bulion. Dodać zieloną soczewicę. Dusić do miękkości.Nastepnie dodać pomidory i szpinak. Dusic razem jeszcze kilka minut
Na bakłażana
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 – 30 minut. Wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana.
- Farsz warzywny nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawionego solą i posmarowanego oliwą extra vergine.
- Piec przez ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach C.