Bakłażan z grzybowym kuskusem. Coś idealnego dla Królisia ( doświadczalnego ) Warzywka w postaci pieczonego bakłażana z dodatkiem kuskusu i nadzienia grzybowego. Króliś wylizał talerzyk do ostatniego ziarenka kuskusu i pętał się jeszcze potem pod nogami, bo On by może jakaś małą dokładeczke, na drugą Królisią nożke, jeśli można.
Bakłażan z grzybowym kuskusem
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 3 bakłażany
- 150 g dużego kuskusu perłowego
- 250 g pieczarek
- 20 g suszonych grzybów dzień wczesniej namoczonych we wrzątku
- 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła
- sól pieprz
- olej do smarowania bakłażana
Instrukcje
- Kuskus ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i chwilę razem przesmażyć.Posolić, dodać czosnek. Cebulę zeszklić. Następnie dodać pieczarki i smażyć razem kilka minut. Na patelnię dodać suszone grzyby razem z wodą, w której sie moczyły. Dusic razem do miękkości grzybów i odparowania nadmiaru płynu. Nadzienie grzybowe połączyć z kusksusem na patelni i dobrze wynieszać.
- Międzyczasie przekroic na pół bakłażany, ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 Cna ok 40 min. Bakłażana podawać z kuskusem. U mnie dodatkowo były pomidorki z patelni
Słowo kluczowe bakłażan, grzyby, Królik dba o linię