Szukaj
Close this search box.

Bajgle/Bagels

Bajgle to żydowskie pieczywo, dość często mylone z obwarzankiem. Trochę jest bawienia się z ich zrobieniem, ale warto. Moje nie wyszły obrazkowe, bo każdy ma inny kształt, ale i tak były pyszne.

Bajgle

Składniki
  

  • 454 g mąki pszennej
  • 255 g ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • do posypania: mak sezam
  • 1200 ml wody
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcje
 

  • Mąkę wsypać do miski. Wodę wymieszać z miodem, drożdżami i solą. Miksturę wlać do miski z mąką. Wymieszać łyżką, następnie zagniatać ciasto przez ok. 3 minuty aż będzie jednolite i gładkie. Przykryć i odstawić na kilka minut aby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiać przez 3 minuty – rękami na blacie lub hakiem miksera planetarnego.
  • Ciasto umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Po tym czasie chwilę ciasto powygniatać, uformować kulę, umieścić z powrotem w misce, przykryć miskę szczelnie folią i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, pozagniatać na posypanej mąką stolnicy przez około 1 minutę, następnie pokroić na 8 -10 kawałków. Uformować kulki, w środku zrobić dziurkę i formować w dłoniach kształt bajgla, rozciągając delikatnie aby powiększyć otwór (minimum 2 – 3 cm). Odłożyć na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  • W głębokim garnku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień, dodać miód, sodę i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Wkładać po 3 – 4 bajgle i gotować po minucie z każdej strony. Odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i od razu posypać makiem, sezamem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 20 minut lub na złoty kolor.

 

Bagels

 

  • 454 g of plain flour
  • 255 g of warm water
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 teaspoon of instant yeast
  • 1 and 1/2 teaspoon of salt
  • for sprinkling: poppy seeds (sesame seeds)
  • 1200 ml of water
  • 4 tablespoons of honey
  • 4 tablespoons of baking soda
  • 2 teaspoons of salt
  1. Pour the flour into a bowl. Mix the water with honey, yeast, and salt. Pour the mixture into a bowl with flour. Mix with a spoon, then knead the dough for about 3 minutes until it is smooth. Cover and leave to rest for a few minutes. Then knead for 3 minutes – on the floured surface or using the hook of the standing mixer.
  2. Place the dough in a bowl, cover with foil and leave to stand for 1 hour at room temperature. After this time, knead the dough, form the ball, place it back in the bowl, cover the bowl tightly with foil and put in the fridge overnight.
  3. The next day, remove the dough from the fridge, knead on a floured surface for about 1 minute, then cut into 8-10 pieces. Form the balls, make a hole in the middle and form the bagel shape in hands, stretching gently to enlarge the hole (minimum 2 – 3 cm). Set aside for about 1 and 1/2 hours to rise.
  4. In a deep pot or pan, boil water. Reduce the heat, add honey, baking soda and salt, mix until dissolved. Insert 3 to 4 bagels and cook after a minute on each side. Put on a baking tray lined with paper and sprinkle with poppy seeds and sesame immediately.
  5. Put in the oven preheated to 200 degrees C and bake for about 20 minutes or golden color.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube