Babeczki szpinakowe z jajkiem sadzonym w pieczarce portobello
Składniki
Na babeczki:
- 25 dag szpinaku
- 25 dag sera feta
- 35 dag mąki
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 duże pieczarki „portobello”
- 4 jajka
- sól pieprz
- pietruszka
- bazylia
- kminek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- serek typu philadelphia
Instrukcje
- Umyty szpinak umieścić na rozgrzanej , naoliwionej patelni. Podsmazyc , dodać szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut. Po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody, posiekać.
- Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. W drugiej ubić jajka z jogurtem i oliwą. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w drobną kostkę.
- Foremki na muffiny napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
- Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Natrzeć delikatnie solą. Kapelusze ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem lub oliwą. W kapelusze wbić ostrożnie jajka, tak by nie uszkodzić żółtka. Oprószyć przyprawami . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Wyciągnąć z piekarnika.
- Kazda mufine posmarować na wierzchu serkiem i ułożyć na niej pieczarkę portobello z zapieczonym jajkiem