Muffiny z jabłkami i solonym karmelem. Obłędnie wilgotne muffiny nadziane jabłkami z cynamonem, polane karmelem i posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi. Idealne do popołudniowej kawy.
Muffiny z jabłkami i solonym karmelem
Ingredients
Na ciasto
- 3 jajka
- 250 gramów cukru
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo
- 1 słoiczek solonego karmelu
- garść solonych prażonych orzeszków ziemnych
Instructions
- W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijać mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- Pokrojone jabłka wymieszać z brązowym cukrem
- Przygotować 12 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścić płaską łyżkę jabłek. Zalać ciastem.
- Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone polać karmelem i udekorować orzeszkami
Apple muffins with salted caramel and roasted peanuts
For cake
- 3 eggs
- 1 cup of sugar
- 250 ml sour cream
- 125 ml of oil
- 500 g plain flour
- 2 teaspoons of baking powder
- 3 apples (peeled and diced)
- 2 tbsp cinnamon
- 2 tbsp brown sugar
Additionally
- 1 jar of salted caramel
- a handful of salted peanuts
- Whisk eggs with sugar until fluffy. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour, baking powder and cinnamon. Mix well
- Mix chopped apples with brown sugar
- Prepare 12 muffin cases (if they are not stiff, put them in the muffin mold). Pour a bit of batter into the bottom of the muffins. Place a flat spoon of apples. Cover with batter.
- Bake at 170ºC, without air circulation, for about 20-30 minutes. Over cooled muffins pour over caramel and garnish with peanuts