W pierwszej dziesiątce moich ulubionych angielskich potraw po marchewkowym cieście, yorkshire pudding czy cottage pie, są crumpetsy. Crumpets czyli angielskie, niesłodkie racuchy, z dodatkiem drożdży i sody. Te sklepowe mają bardziej porowata strukturę. Mnie niestety nie udało się jej pozyskać, mimo dwukrotnej próby. No nic. Pierwsze koty za płoty. Ważne, że są smaczne 🙂 Crumpets można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Powiem szczerze, że mnie najbardziej smakują z duża ilością masła. Jak przyjechałam pierwszy raz do Anglii, znajomi dali mi opakowanie sklepowych do spróbowania. Żadne z nich jednak nie wytłumaczyło mi, że podaje się je na ciepło opiekane w tosterze lub na grillu. Ja zjadłam, bez podgrzewania, bezpośrednio z paczki i w duchu przeklinałam znajomych, że wcisnęli mi jakąś gumowata podeszwę :-)Zanim ktoś mi wytłumaczył jak to się je trochę czasu minęło 😉 Jak już spróbowałam przyrządzonych prawidłowo totalnie się zakochałam.
Angielskie racuchy (Crumpets) z parmezanowym budyniem
Składniki
Na parmezanowy budyń
- 100 ml wody
- 100 ml półtłustego mleka
- 3 jajka
- 75 gram tartego parmezanu
Crumpets (angielskie racuszki na bazie drożdży i sody)
- 175 g mąki chlebowej
- 175 gram mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 350 ml ciepłego mleka
- 150-200 ml ciepłej wody
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- olej
Instrukcje
Na parmezanowy budyń
- W małym rondelku połączyć wszystkie składniki i wstawić na gazie, na małym ogniu. Mieszać, uważając żeby się nie przypaliło. W momencie kiedy jajka się zaczną ścinać zwiększyć trochę ogień, żeby odparować część płynu. Ściągnąć z gazu i wystudzić. Wystudzone wstawić do schłodzenia do lodówki.
- Następnie umieścić w blenderze i zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu do uzyskania gładkiej masy o konsystencji budyniu.
Crumpets
- W misce połączyć obie mąki, dodać suche drożdże i dobrze wymieszać. Rozpuścić cukier w ciepłym mleku. Dodać mleko z drożdżami do maki. Używając rózgi ubić na gładką masę. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok 20 min do 1 godziny do podwojenia objętości.
- Wymieszać sól z sodą i wodą. Dodać do wcześniej przygotowanej masy. Powoli dodawać wodę, nieustannie mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawić ponownie na 20 min w cieple miejsce.
- Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami tłuszczu. Na patelni umieścić natłuszczone pierścienie do pieczenia racuszków*, przez kilka minut je rozgrzać na patelni, następnie wypełnić je do połowy wysokości ciastem. Smażyć do momentu, aż powierzchnia placków pokryje się dziurkami i będą suche na powierzchni, czyli przez około 10 – 12 minut.
- Tak wysmażone placuszki ściągnąć z patelni, następnie grillować przez 2 – 3 minuty do złotego brązu. Można również grillowanie odłożyć na później, przed samym podaniem.
źródło inspiracji : Crumpets with Parmesan custard and courgette
https://www.greatbritishchefs.com/recipes/savoury-crumpets-recipe-parmesan-custard
[:en]W pierwszej dziesiątce moich ulubionych angielskich potraw po marchewkowym cieście, yorkshire pudding czy cottage pie, są crumpetsy. Crumpets czyli angielskie, niesłodkie racuchy, z dodatkiem drożdży i sody. Te sklepowe mają bardziej porowata strukturę. Mnie niestety nie udało się jej pozyskać, mimo dwukrotnej próby. No nic. Pierwsze koty za płoty. Ważne, że są smaczne 🙂 Crumpets można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Powiem szczerze, że mnie najbardziej smakują z duża ilością masła. Jak przyjechałam pierwszy raz do Anglii, znajomi dali mi opakowanie sklepowych do spróbowania. Żadne z nich jednak nie wytłumaczyło mi, że podaje się je na ciepło opiekane w tosterze lub na grillu. Ja zjadłam, bez podgrzewania, bezpośrednio z paczki i w duchu przeklinałam znajomych, że wcisnęli mi jakąś gumowata podeszwę :-)Zanim ktoś mi wytłumaczył jak to się je trochę czasu minęło 😉 Jak już spróbowałam przyrządzonych prawidłowo totalnie się zakochałam.
Na parmezanowy budyń
⦁ 100 ml wody
⦁ 100 ml półtłustego mleka
⦁ 3 jajka
⦁ 75 gram tartego parmezanu
W małym rondelku połączyć wszystkie składniki i wstawić na gazie, na małym ogniu. Mieszać, uważając żeby się nie przypaliło. W momencie kiedy jajka się zaczną ścinać zwiększyć trochę ogień, żeby odparować część płynu. Ściągnąć z gazu i wystudzić. Wystudzone wstawić do schłodzenia do lodówki.
Następnie umieścić w blenderze i zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu do uzyskania gładkiej masy o konsystencji budyniu.
Na crumpets( angielskie racuszki na bazie drożdży i sody )
Crumpets
⦁ 175g mąki chlebowej
⦁ 175 gram mąki pszennej
⦁ 14 g suchych drożdży
⦁ 1 łyżeczka drobnego cukru
⦁ 350ml ciepłego mleka
⦁ 150-200 ml ciepłej wody
⦁ 3/4 łyżeczki sody
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ olej
W misce połączyć obie mąki, dodać suche drożdże i dobrze wymieszać. Rozpuścić cukier w ciepłym mleku. Dodać mleko z drożdżami do maki. Używając rózgi ubić na gładką masę. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok 20 min do 1 godziny do podwojenia objętości.
Wymieszać sól z sodą i wodą. Dodać do wcześniej przygotowanej masy. Powoli dodawać wodę, nieustannie mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawić ponownie na 20 min w cieple miejsce.
Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami tłuszczu. Na patelni umieścić natłuszczone pierścienie do pieczenia racuszków*, przez kilka minut je rozgrzać na patelni, następnie wypełnić je do połowy wysokości ciastem. Smażyć do momentu, aż powierzchnia placków pokryje się dziurkami i będą suche na powierzchni, czyli przez około 10 – 12 minut.
Tak wysmażone placuszki ściągnąć z patelni, następnie grillować przez 2 – 3 minuty do złotego brązu. Można również grillowanie odłożyć na później, przed samym podaniem.
źródło inspiracji : Crumpets with Parmesan custard and courgette
https://www.greatbritishchefs.com/recipes/savoury-crumpets-recipe-parmesan-custard