Alzacki podpłomyk z grzybami. Jak tylko zobaczyłam u jednej z dziewczyn na grupie kulinarnej zdjęcie, to się zaśliniłam i stwierdziłam, że muszę to zrobić. U niej były w przepisie boczniaki. Mnie się nie udało akurat kupić, więc zastąpiłam brązowymi pieczarkami. One mają bardziej intensywny smak i świetnie się tu sprawdziły. Pozytywnym zaskoczeniem były jajka na podpłomyku. Tak mi zasmakowało, że zdążyłam już zrobić kilka razy z różnymi dodatkami. Polecam.
Alzacki podpłomyk z grzybami
Składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru
- oliwa
Na podpłomyk
- 20 g masła
- 1 por pokrojony w plasterki
- 400 g ciemnych pieczarek
- 4 łyżki śmietanki 30 procentowej
- 4 rzodkiewki pokrojone w plasterki
- Papryka pomarańczowa pokrojona w paski
- świeży szczypior
- sól
- pieprz
- 4 jajka
Instrukcje
Na ciasto
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski.
Na podpłomyk
- Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki. Dodać pora i dusić razem kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać śmietankę.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
- Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora i pieczarek. Rozsmarować. Piec przez około 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto wbić jajka i rozłożyć paprykę. Piec kolejne kilka minut ( ok 6 min ) aż jajka się zetną. Po wyjęciu dodać rzodkiewkę i szczypior.
źródło inspiracji https://gotujacenozyczki.com/2019/07/14/flammkuchen-czyli-alzacki-podplomyk-z-boczniakami-rzodkiewka-i-papryka/
Alsatian flatbread with mushrooms
For dough
- 2 cups of bread flour
- 3/4 glass of water
- 3/4 teaspoon of instant yeast
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of sugar
- oil
For a flatbread
- 20 g butter
- 1 leek sliced
- 400 g dark mushrooms
- 4 tablespoons of single cream
- few radishes cut into slices
- orange pepper cut into strips
- fresh spring onion chopped
- salt
- pepper
- 4 eggs
For dough
- Mix all the ingredients, knead to form a flexible dough. Put it into a bowl and cloth. Leave to rise for about 60 minutes. It should double its volume.
- Pull out of the bowl, divide into two parts. Using a roller or hands, form two pieces.
For a flatbread
- Fry the mushrooms in hot butter. Add the leek and simmer together a few minutes undercover, mix occasionally. In the end, add the cream.
- Heat the oven to 220 degrees.
- Put the dough on a scattered top. Using a roller make a round pizza shape. On the top spread leek and mushrooms filling. Bake for about 10 minutes. Pull it out of the oven. Brake the eggs and arrange them on the dough. Then add the peppers. Bake another few minutes (about 6) until the eggs are shed. After removing, add radish and spring onions.