Krem migdałowy. Jakiś czas temu, jak byłam we Włoszech kupiłam sobie pyszny krem migdałowy w słoiczku. Od pierwszej łyżeczki przepadłam i totalnie się zakochałam w tym delikatnym smaku. Taki krem można kupić online, ale cena może powalić. Spróbowałam odtworzyć ten krem w warunkach domowych. To była moja druga próba. Za pierwszym razem wykorzystałam mielone drobno migdały. Wyszedł smaczny ale nie odpowiadały mi te drobinki migdałów w kremie. Mój blender, choć dość dobry nie dał rady zmielić tego na proszek. Przeszukałam internet i znalazłam coś o nazwie almond powder. Kupiłam i to był strzał w dziesiątkę. Krem dzięki temu wyszedł delikatny i bardzo gładki. Świetnie się sprawdził jako nadzienie do ciast, czy rozpuszczony w kąpieli wodnej jako polewa. Można też smarować nim croissanty.
Krem migdałowy
Składniki
- 300 g białej czekolady
- 225 ml mleka
- 1 1/4 szkl mleka w proszku
- 1 1/4 szkl pudru migdałowego
Instrukcje
- Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do gotującego mleka dodć mleko w proszku. Dokłdanie wymieszać. Całość dodać do rozpuszczonej czekoaldy i wymieszac do połączenia składników. Dodac puder migdałowy. Wymieszac i przelać do słoiczków.
Almond cream. Sweet, creamy and delicate. Perfectly a smooth cream. Great as a filling for cakes, for croissants, and as a cake topping
[:]