Agrestowa pianka na biszkoptach

Jak ja lubię jak jest tak kwaskowo i lekko. Musowa, agrestowa pianka w połączeniu z biszkoptami i galaretką.

Agrestowa pianka na biszkoptach

Ingredients
  

Agrestowy curd przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed robieniem ciasta.

    Agrestowy curd:

    • 500 g mrożonego agrestu
    • 160 g cukru
    • 80 g masła
    • 2 duże żółtka
    • 2 cytryny

    Na spód:

    • Biszkopty 120 gram
    • Agrest w puszce 2 opakowania po 400 gram zawartosc z sokiem
    • 1 i 1/2 galaretki agrestowej

    Agrestowy mus :

    • agrestowy curd
    • 500 ml śmietany 36 %
    • 500 ml jogurtu greckiego
    • 8 listków żelatyny
    • kilka kropel zielonego barwnika

    Instructions
     

    Agrestowy curd:

    • Agrest wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody, gotować aż owoce zmiękną. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.

    Agrestowy curd:

    • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i przetarty przez sitko agrest .Wymieszać do powstania gładkiej masy.
    • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno agrestową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
    • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
    • Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

    Na spód:

    • Na spodzie tortownicy ułozyć okrągłe biszkopty. Międzyczasie w garnku zagotować agrest z puszki. Do gorącego agrestu wsypać 1 i 1/2 suchej galaretki agrestowej. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopty. Odstawić do stężenia.

    Agrestowy mus :

    • Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, agrestowy curd, barwnik i krótko zmiksować. Dodać wystudzoną, ale płynną żelatynę i zmiksować. Powstałą masę wylać na agrestową galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować według uznania. U mnie agrest i rafaello

     

    P1018944.JPG

    P1018959.JPG

    P1018927.JPG

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube