Jak ja lubię jak jest tak kwaskowo i lekko. Musowa, agrestowa pianka w połączeniu z biszkoptami i galaretką.
Agrestowa pianka na biszkoptach
Składniki
Agrestowy curd przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed robieniem ciasta.
Agrestowy curd:
- 500 g mrożonego agrestu
- 160 g cukru
- 80 g masła
- 2 duże żółtka
- 2 cytryny
Na spód:
- Biszkopty 120 gram
- Agrest w puszce 2 opakowania po 400 gram zawartosc z sokiem
- 1 i 1/2 galaretki agrestowej
Agrestowy mus :
- agrestowy curd
- 500 ml śmietany 36 %
- 500 ml jogurtu greckiego
- 8 listków żelatyny
- kilka kropel zielonego barwnika
Instrukcje
Agrestowy curd:
- Agrest wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody, gotować aż owoce zmiękną. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.
Agrestowy curd:
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i przetarty przez sitko agrest .Wymieszać do powstania gładkiej masy.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno agrestową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
- Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie
Na spód:
- Na spodzie tortownicy ułozyć okrągłe biszkopty. Międzyczasie w garnku zagotować agrest z puszki. Do gorącego agrestu wsypać 1 i 1/2 suchej galaretki agrestowej. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopty. Odstawić do stężenia.
Agrestowy mus :
- Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, agrestowy curd, barwnik i krótko zmiksować. Dodać wystudzoną, ale płynną żelatynę i zmiksować. Powstałą masę wylać na agrestową galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować według uznania. U mnie agrest i rafaello