Deser Adwokat. Od jakiegoś już czasu bezczelnie gapila się na mnie w domu butelczyna adwokata , zachęcając do zużycia. Nie dałam się długo przekonywać i postanowiłam wykorzystać trunek do zrobienia deseru. Wyszło słodko, kremowo i z delikatnym alkoholowym posmakiem. Jak ktoś lubi adwokata, to ten deser przypadnie mu do gustu.
Deser Adwokat
Składniki
- 250 ml. adwokata
- 250 g. serka mascarpone
- 150 ml. śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 listki żelatyny
- pokruszone pistacje
- 4 truskawki
Instrukcje
- W misce ubić śmietanę z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu umieścic serek mascarpone i wymieszać mikserem z adwokatem.
- Do masy dodać ubitą śmietanę.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.Rozpuszczoną żelatynę dodać do kremu. Dobrze wymieszać i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.
- Udekorować według uznania. U mnie są to pistacje i truskawki
Advocaat dessert
- 250 ml. advocaat
- 250 g. mascarpone cheese
- 150 ml. double cream
- 3 tablespoons of icing sugar
- 2 leaves of gelatin
- In a bowl, whip cream with powdered sugar. Place mascarpone cheese in a separate dish and mix with an advocaat.
- Add whipped cream to the advocaat mixture.
- The necessary amount of gelatin in the sheets soak in cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze out.
- Place the pressed gelatin in a small container and dissolve. Add the dissolved gelatin to the cream. Mix well and put into cups. Place in the fridge to cool for 1 hour