Cofnij
Rolada z kurczaka ze szpinakiem

Rolada z kurczaka ze szpinakiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje 8

Składniki
  

  • 8 kawałków mięsa z podudzi kurczaka sam filet bez kości
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 300 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski

Instrukcje
 

  • Na łyżce masła podsmażyć szpinak z odrobiną soli, tak żeby zmniejszył swoją objętość i odparował nadmiar wody. Szpinak ostudzić.
  • Na folii aluminiowej rozłożyć plastry szynki parmeńskiej, na szynce położyć filety podudzi, tak, żeby na siebie lekko zachodziły. Mięso posmarować czosnkiem, doprawić do smaku przyprawami. Na wierzchu rozłożyć szpinak i na środku suszone pomidory. Wspomagając się folią zwinąć ciasno w formę cukierka.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut. 5 minut przed wyjęciem z piekarnika odwinąć z folii i pozwolić się zrumienić na wierzchu.
  • Podawać na ciepło lub na zimno jako zastępstwo wędliny