Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstaw na 45 minut.
Zimne, wyciągnięte z zamrażarki masło zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobne paseczki. Podzielić na 3 równe części. Pozostawić w lodówce, by nadal było zimne.
Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt i wycinać wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie migdałowe. Zwijać, formując kształt rogala.
Nadziane rogale przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec rogale ok. 20 minut, aż do ich zrumienienia. Gotowe rogale polać lukrem i posypać migdałami