Cofnij

Kapuśniak z suszonymi grzybami i śmietaną

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1000 g żeberek wieprzowych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 pętko kiełbasy toruńskiej pokrojonej w plasterki i podsmażonej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 3 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 pietruszki pokrojone w talarki
  • kilka małych ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 20 g grzybów suszonych namoczonych dzień wcześniej w wodzie
  • 3/4 szkl kaszy pęczak
  • 2000 ml bulionu
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • słodka papryka w proszku
  • kminek w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • słodka papryka opcjonalnie
  • słodka śmietanka do sosów opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Mięso zalać bulionem. Dodać dwa listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryć przykrywką i zagotować całość a następnie zmniejszyć moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko bulgotał i gotować go tak przez 90-120 minut.
  • Z bulionu mięsnego wyłowić całe mięso oraz przyprawy. W garnku zostawić tylko bulion. Z kostek obrać całe mięso i odłożyć je do osobnej miseczki. Pod koniec gotowania kapuśniaku dodać to mięso ponownie do garnka z zupą.
  • Do bulionu dodać grzyby suszone z wodą, w której się moczyły, podsmażoną kiełbasę i podsmażony wędzony boczek. Dodać marchewkę i pietruszkę. Dorzucić ziemniaki i kaszę pęczak
  • Gotować około 30 minut, następnie dodać kapustę i gotować do jej miękkości. Doprawić kminkiem i słodką papryką. Przed podaniem dodać mięso z żeberek.
  • Na talerzu dodać trochę śmietany
Słowo kluczowe kapuśniak, kasza pęczak, słodkie ziemniaki, suszone grzyby