Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać ser przeciśnięty przez praskę.
Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie – nie musi być cała szklanka).
Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.
Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.
Na sos pieczarkowy
Połączyć bulion wołowy, sos sojowy, sos Worcestershire, słodką paprykę i tymianek. Odłożyć na bok.
Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwól im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie dodać czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać.
Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać ajvar. Zagotować. Dodać pieprz. Gotować razem kolejnych kilka minut aż sos zgęstnieje.
Kopytka wymieszać z sosem. Podawać gorące. Można posypać parmezanem
Słowo kluczowe ajvar, kopytka, kopytka serowe, sos pieczarkowy