Cofnij

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z ryżem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

  • 750 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry ok 1.5 cm
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół tymianek, oregano, majeranek
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 marchew pokrojona w plastry
  • 1/3 szkl białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu wołowego lub więcej
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3/4 szkl ryżu arborio
  • 1 szkl tłustego mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 1 łyżeczka musztardy paprykowej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka ziół tymianek, majeranek
Słowo kluczowe parmezan, pieczarki, polędwiczki wieprzowe, ryż