Filet podzielić na 2 porcje. Doprawić solą, pieprzem.Skropić 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżeczką oliwy, 1 łyżeczką octu balsamicznego i 1 łyżeczką brązowego cukru. Odstawić do zamarynowania
Karmelizowane śliwki :
Śliwki myjemy i usuwamy pestki krojąc je na polówki. Roztapiamy masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucamy śliwki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracamy śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzamy kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewracamy śliwki na patelni.
Sałatka z mango , nektarynki , fety i oliwek
Mango obrać, pokroić w kosteczkę.Nektarynkę pokroić w ćwiartki .Fetę pokroić w kostkę .Oliwki w plasterki . Całość wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny lub limonki, łyżeczką oliwy oraz 1 łyżką miodu
Łososia grilować na rozgrzanej patelni do grilowania po kilka minut z każdej strony
Rybę podawać z karmelizowanymi śliwkami, sałatką i kaszą