Cofnij

Wieniec drożdżowy z nadzieniem pistacjowym

Składniki
  

Na masę pistacjową

  • 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji
  • 75 ml wody
  • 200 g cukru

Dodatkowo :

  • słoiczek 190 gram kremu pistacjowego
  • garść zmielonych na puder pistacji

Na ciasto :

  • 175 ml pełnotłustego mleka
  • 65 gram miękkiego masła
  • 50 gram cukru
  • 7 gram suchych drożdży
  • 350- 400 g mąki pszennej plus extra do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

Instrukcje
 

Na masę pistacjową

  • Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
  • Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
  • Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
  • Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę w malakserze.
  • Zbiedowane na gęstą masę pistacje wymieszać z kremem pistacjowym i pistacjowym pudrem.

Na ciasto :

  • W rondelku, na małym ogniu umieścić mleko, masło i cukier. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Jeśli mleko będzie przegrzane drożdże nie będą pracować. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 min aż całość zmieni się w lekką piankę.
  • Wymieszać mąkę, sól i kardamon. ( Ja użyłam maszyny do chleba, do wyrobienia ciasta, ale możecie ciasto tez wyrobić ręcznie. ) W maszynie umieścić mleko z drożdżami. Dodać roztrzepane jajko i na to wsypać mąkę wymieszaną z solą i kardamonem. Nastawić na program do wyrabiania ciasta ( dough ok 90 min ). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 cm/ 45 cm.
  • Rozprowadzić równo nadzienie pistacjowe, zostawiając z brzegu odstęp. Zwinąć w rulon. Utworzyć okrąg . Odciąć nierówne końcówki i złączyć razem. Nożyczkami lub nożem zrobić 12 nacięć. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na czas około 30 min.
  • Wystudzone polać lukrem i posypać pokruszonymi pistacjami.