Szczypta ostrej papryczki chillilub więcej, jeśli lubisz ostro
1puszka400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
1puszka czarnej ciecierzycyodsączonej
1puszka białej fasoliodsączonej
3-5jaj
3garści szpinaku
Instrukcje
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju.
Drobno posiekać cebulę i dodać na patelnię. Smażyć kilka minut, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
Smażyć przez minutę, aż zacznie pachnieć, a cebula będzie miękka. Dodać passatę. Przemieszać.
Następnie dodać przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, sól i odrobinę oleju. Mieszać i gotować przez minutę, aż zacznie pachnieć i będzie przypominać pastę.
Teraz dodać mleko kokosowe. Dodać szpinak i dusić razem 5 minut. Dodać ciecierzycę i fasolę, dusić kolejne 5 minut. Dużą łyżką zrobić zagłębienia w nie wbijać po jednym jajku. Dusić pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Słowo kluczowe ciasto szpinakowe, ciecierzyca, curry, czerwona fasola, jajka, szakszuka