Cofnij
Szakszuka curry

Szakszuka curry

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Porcje 2

Składniki
  

  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru ok 1 cm
  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka curry w proszku średnia
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta ostrej papryczki chilli lub więcej, jeśli lubisz ostro
  • 1 puszka 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1 puszka czarnej ciecierzycy odsączonej
  • 1 puszka białej fasoli odsączonej
  • 3-5 jaj
  • 3 garści szpinaku

Instrukcje
 

  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju.
  • Drobno posiekać cebulę i dodać na patelnię. Smażyć kilka minut, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
  • Smażyć przez minutę, aż zacznie pachnieć, a cebula będzie miękka. Dodać passatę. Przemieszać.
  • Następnie dodać przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, sól i odrobinę oleju. Mieszać i gotować przez minutę, aż zacznie pachnieć i będzie przypominać pastę.
  • Teraz dodać mleko kokosowe. Dodać szpinak i dusić razem 5 minut. Dodać ciecierzycę i fasolę, dusić kolejne 5 minut. Dużą łyżką zrobić zagłębienia w nie wbijać po jednym jajku. Dusić pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Słowo kluczowe ciasto szpinakowe, ciecierzyca, curry, czerwona fasola, jajka, szakszuka