Cofnij
Pierogi z tartymi ziemniakami

Pierogi z tartymi ziemniakami

Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina
Łączny czas 3 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 30

Składniki
  

Na farsz

  • 1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • sól pieprz

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki jak nie macie, można zrobić tylko z mąki 00
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instrukcje
 

Na farsz

  • Na patelni podsmażyć boczek wędzony. Kiedy się zrumieni dodać cebulę . Smażyć jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodać ziemniaki, zasmażać farsz, aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Na ciasto do pierogów

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać z podsmażoną cebulką
Słowo kluczowe boczek wędzony, pierogi, ziemniaki