1kgziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
2cebule pokrojone w kostkę
150gboczku wędzonego pokrojonego w kostkę
sólpieprz
Na ciasto do pierogów
300gmąki 00
200gmąki krupczatkijak nie macie, można zrobić tylko z mąki 00
1szkl wrzącej wody
1łyżeczka soli
2łyżki masła
Instrukcje
Na farsz
Na patelni podsmażyć boczek wędzony. Kiedy się zrumieni dodać cebulę . Smażyć jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodać ziemniaki, zasmażać farsz, aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Na ciasto do pierogów
Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.