Cofnij

Pałki z kurczaka w sosie paprykowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 8 pałek z kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 papryka pomarańczowa pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 3 łyżki pikantnego ajvaru
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki do sosów

Instrukcje
 

  • Pałki z kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie przesmażyć na złoty kolor z każdej strony na dużej patelni.
  • Ściągnąć z patelni i na tłuszcz po smażeniu wrzucić pora i przesmażyć chwilę. Dodać czosnek i suszone pomidory. Przesmażyć i dodac papryki. Dobrze wymieszać i smażyć dwie minuty. Dodać słodka paprykę i znów chwilę przesmażyć. Dodać bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i ajvar. Dobrze wymieszać i zagotować. Dodać pałki z kurczaka i dusić w sosie około 45 minut. Pod koniec dodać słodką śmietankę i chwilę jeszcze razem pogotować
Słowo kluczowe ajvar, kurczak, papryka