Cofnij

Sernik ze śliwkami

Składniki
  

Na kruche ciasto

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków

Na mase serowa

  • 500 g twarogu quark lub białego twarogu
  • 500 g serka ricotta
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szklanka drobnego cukru

Dodatkowo

  • 500 g śliwek węgierek odpestkowanych

Instrukcje
 

Na kruche ciasto

  • Do miski wsypać wszystkie składniki  i wyrobić między palcami, do momentu kiedy powstaną grudki z ciasta .Tortownicę o średnicy 24 cm wylożyć papierem do pieczenia Połowę kruszonki wysypać do formy .Wylepić ciastem spód i  podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut. Drugą połowę zostawić na wierzch sernika

Na mase serowa

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki . Miksować krótko . Tylko  do połączenia się składników żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej .Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
  • Masę serową wylać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem ku górze . Owoce posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku.