Cofnij

Sałatka z makaronem i polędwicą wieprzową

Składniki
  

  • Makaron świderki 200 gram
  • Awokado 1 sztuka
  • Mango 1/2 sztuki
  • Mix fasoli 100 gram
  • Zielona fasola soi
  • Ziarna granatu
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czerwona papryka 1 sztuka
  • Czerwona cebula 1/2
  • Maliny garść
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
  • Polędwica wieprzowa
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • gorczyca
  • cząber
  • kminek

Instrukcje
 

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Międzyczasie wymieszać w miseczce ocet balsamiczny, oliwę, miód i musztardę. Dodać sól i pieprz do smaku. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.Mango i awokado pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i skopić sosem z octu balsamicznego. Wymieszać z makaronem
  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki - podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)