Cofnij

Walentynkowy sernik

Składniki
  

  • Składniki na spód:
  • 70 g masła roztopionego
  • 280 g czekoladowych herbatników pokruszonych
  • Składniki na masę serową:
  • 1200 g serka kremowego typu philadelphia
  • 450 ml kwaśniej śmietany
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 łyżek budyniu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 duże jajka
  • czerwony barwnik ok 30 ml

Instrukcje
 

  • Na spód:
  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • W tortownicy o wymiarach około 23 cm umieścić masę ciasteczkową .Wcisnąć w dno i boki .Wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
  • Na masę serową:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
  • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
  • Sernik piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 - 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
  • Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Dowolnie udekorować. U mnie ferrero rocher