Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić tak , żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posmarować równomiernie nadzieniem żurawinowym. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze nie pozwalając, żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem pomarańczowym.