Cofnij

Bułeczki z nadzieniem żurawinowym i pomarańczowym lukrem

Składniki
  

Składniki na 12 bułeczek:

    Na bułeczki:

    • ⦁ 540 g mąki pszennej
    • ⦁ 80 g drobnego cukru do wypieków
    • ⦁ 3/4 łyżeczki soli
    • ⦁ 10 g suchych drożdży
    • ⦁ 75 g masła roztopionego
    • ⦁ 250 ml mleka
    • ⦁ 2 duże jajka

    Na nadzienie żurawinowo - pomarańczowe:

    • ⦁ 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
    • ⦁ 140 g cukru
    • ⦁ skórka otarta z 1 pomarańczy
    • ⦁ świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
    • Ponadto:
    • ⦁ 1 szklanka cukru pudru
    • ⦁ 3 łyżki świeżo wyciśnietego soku z pomarańczy
    • ⦁ skórka otarta z 1 pomarańczy

    Instrukcje
     

    Na bułeczki:

    • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić tak , żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
    • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
    • Przygotowany prostokąt posmarować równomiernie nadzieniem żurawinowym. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze nie pozwalając, żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
    • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem pomarańczowym.

    Na nadzienie żurawinowo - pomarańczowe:

    • W małym rondelku wymieszać żurawinę z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i popękania większości owoców. Zagotować i gotować przez około 2-3 minuty do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z palnika, wystudzić.
    • Z soku, skórki i cukru pudru utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty dolać soku, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.

    Metoda dla maszynistów:

    • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.