Cofnij

Puchaty sernik z polewą czekoladową

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 2 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na sernik

  • 1 kg tłustego zmielonego sera
  • 0.5 l śmietanki 30%
  • 6 jajek białka i żółtka osobno
  • 8 dkg mleka w proszku
  • 8 dkg budyniu śmietankowego
  • 40 dkg cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • 10 dk rodzynek

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 puszki mleka skondesowanego
  • 1/4 szkl rumu

Instrukcje
 

Na sernik

  • Rodzynki opłukać,sparzyć,osączyć i oprószyć mąką.
  • Żółtka utarzeć z 20 dkg cukru na puszysta masę. Do sera dodać utarte żółtka, mleko w proszku, budyń, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • W osobnej misce ubić smietanę i połączyć z serem.
  • Białka ubic z 20 dkg cukru na sztywną pianę. Delikatnie zmieszac z serem. Dodac rodzynki. Mase wylac do tortownicy. Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Na spodzie ustawic foremke z woda. Sernik piec przez ok 60 min.

Na polewę

  • Posiekaną czekoladę umieścić w rondelku z mlekiem skondensowanym.Rozpuścic na małym ogniu. Wymieszać i dodac rum. Dobrze połaczyc. Letnia polewa polac sernik
Słowo kluczowe królik na słodko, sernik