Cofnij

Łosoś w sosie buraczkowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na sos

  • 1 kubeczek creme fraiche
  • 100 g ugotowanych buraków
  • 200 ml soku z buraka
  • sól pieprz
  • 2 łyżeczki chrzanu ostrego

Na łososia

  • ok. 320 g filetu z łososia
  • Na matrynatę
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cytryna sok

Instrukcje
 

Na sos

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksowac na gładką masę

Na marynatę

  • Wszystkie składniki umiescic w miseczce i dobrze wymieszać

Na łososia

  • Łososia wyłożonego w naczyniu żaroodpornym doprawić solą (nie za mocno, bo sam sos sojowy jest dość słony) oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie polać go wcześniej przygotowaną marynatą.
  • Piec w piekarniki nagranym do 180 C przez ok 15 min
  • Łososia podawac z ziemniaczanym puree i buraczkowym sosem
Słowo kluczowe buraki, Królik dba o linię, losos, szybki obiad