Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Zeszklić na małym ogniu przez około 5 minut.
W oddzielnym garnku zagotować bulion razem z sokiem z buraka, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Trzymać garnek z bulionem na malutkim ogniu.
Na patelnię z cebulą wsypać ryż i wymieszać. Po minucie smażenia, wlać wino i gotować przez około 3 minuty. Na patelnię wlewać po 1 łyżce wazowej bulionu razem z buraczkami, wymieszać i gotować do czasu aż cały płyn się zredukuje. Dodawać kolejne łyżki bulionu i gotować jak poprzednio, aż do wyczerpania bulionu, przez około 25 - 30 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente a buraczki powinny być miękkie (w razie konieczności dodać więcej bulionu).Pod koniec dodac pokrojone w kostkę buraki. Wymieszać
Odstawić patelnię z ognia, dodać masło i Parmezan, wymieszać. Wyjąć gałązki tymianku i czosnek.
Podawać według uznania. Ja podałam z wędzonym łososiem
Słowo kluczowe buraki, Królik dba o linię, szybki obiad