Cofnij

Sernik na zimno ze śliwkową żelką

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 45 minuty
12 godziny
Łączny czas 13 godziny 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 16

Składniki
  

Na czekoladowe ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
  • 1 szklanka cukru

Na śliwkową żelkę

  • 8 większych śliwek przekrojonych na pół bez pestek
  • 3 łyżki cukru jeśli po spróbowaniu uważacie, że jest za mało słodkie, dodajcie więcej cukru według własnego uznania
  • 6 listków żelatyny lub ok 8 łyżeczek żelatyny w proszku zanim użyjecie żelatyny sprawdźcie instrukcje na opakowaniu

Na masę sernikową

  • 750 g mielonego twarogu lub serka typu philadelphia
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 i 1/2 cytryny sok
  • 8 listków żelatyny

Instrukcje
 

Na czekoladowe ciasto

  • Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
  • Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min lub do suchego patyczka
  • Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch, tak żeby otrzymać płaski blat ciast. Na czekoladowym cieście ułożyć rant od tortownicy o szerokości 21 cm

Na śliwkową żelkę

  • W rondelku umieścić śliwki i cukier. Gotować do momentu aż śliwki będą miękkie, zaczną się rozpadać i puszczać sok. Ciepłe śliwki wrzucić do blendera i zmiksować na puree.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać. Odlać 1 szkl żeby wykończyć potem ciasto
  • Resztę śliwkowej żelki wylać powoli na czekoladowe ciasto. 21 cm rant tortownicy ma zabezpieczyć żelkę przed rozlaniem się na całą powierzchnię ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Przed wylaniem masy sernikowem nożem przejechać wokół żelki, żeby rant tortownicy ładnie odszedł

Na masę sernikową

  • Ser powinien być w temperaturze pokojowej
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier, ubić. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć. Do ubitej śmietany dodać ser, wymieszać na wolnych obrotach miksera i dodać żelatynę. Dobrze połączyć i wylać na śliwkową żelkę. Wstawić do lodówki i odstawić do stężenia. Na wierzch masy serowej wylać szklankę wcześniej odłożonej żelki. Jeśli stężała rozpuścić przed wylaniem w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe królik na słodko, sernik, sernik na zimno