Cofnij
Zupa fasolowa ze szpinakiem i kiełbasą

Zupa fasolowa ze szpinakiem i kiełbasą

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oleju
  • 2 pętka kiełbasy toruńskiej pokrojone w talarki
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 liście laurowe:
  • 2 sztuki ziela angielskiego
  • 15000 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 puszka białej fasoli jaś
  • 1 puszka czarnej ciecierzycy
  • Pieprz i sól: do smaku
  • 3 garści szpinaku

Instrukcje
 

  • W dużym garnku rozgrzać olej i na nim przesmażyć cebulę i kiełbasę przez ok 5 minut. Do garnka dodaj marchewkę, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć przez kolejne 5 minut.
  • Wlać bulion, pomidory, wsypać przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodać fasolę, ciecierzycę i szpinak, gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Słowo kluczowe ciasto szpinakowe, ciecierzyca, czerwona fasola, kiełbasa, pomidory, zupa