Cofnij

Zupa krem z buraka

Składniki
  

  • 500 g czerwonych buraków
  • 3 średnie marchewki
  • Mały pęczek tymianku
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • garśc pokruszonych pistacji
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cytryny

Instrukcje
 

  • Obrane buraki i marchew wymieszać z oliwą, pieprzem, ½ pęczka tymianku i wstawić w foli do piekarnika na około 2,5 godziny w temperaturze 100 stopni C.
  • Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować przez 10 minut. Dodać cytrynę i gotować jeszcze kilka minut.
  • Zmiksować blenderem na gładką lub delikatnie grudkowatą masę.
  • Podawać z kozim serem wymieszanym z pokruszonymi pistacjami oraz gotowanym jajkiem.