W pierwszej kolejności mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Nastepnie dodać resztę składników. Wszystko dobrze wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Tak wyrobić ciasto żeby było spręzyste i miękkie. Z ciasta zrobić kulę, umieścic w oprószonej mąką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na około . Przykryć ręcznikiem kuchennym na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Jak ciasto będzie ładnie wyrośnięte rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Robic to delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie przykleiło do wałka.
Otrzymany prostokąt posmarować serkiem, Rozłożyć równomiernie borówki i posypac cukrem . Zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze uważając żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym. Odstawić na około pół godziny żeby ponownie wyrosły.
Wyrośnięte drożdzówki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem