Cofnij

Rolada ananasowa

Składniki
  

Ananasowy krem ( można zrobić dzień wcześniej )

  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny sok
  • 800 g ananasa z puszki zblendowanego , część soku zostawić do nasączenia ciasta

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Instrukcje
 

Ananasowy krem

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać zblendowanego ananasa.
  • W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno ananasową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Wystudzić
  • Na krem śmietanowy
  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć ananasowym sokiem. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu ananasowym kremem. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem