Cofnij

Dorsz z sosem curry

Składniki
  

Na curry

  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 ml bulionu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 30 g czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1/4 limonki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Na dorsza

  • 4 kawałki filetu z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Instrukcje
 

Na curry

  • Na patelni podsmażyć posiekanego pora oraz czosnek
  • Kiedy por się zeszkli wlać bulion. Następnie dodać mleko kokosowe oraz pastę curry. Doprawić sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.

Na dorsza

  • Na osobnej patelni rozpuścić masło z olejem. Dorsza doprawić solą, pieprzem i papryką. Smażyć po 4 minuty z każdej strony
  • Podawać z ryżem i sosem curry. U mnie dodatkowo sałatka z awokado, selera i ogórka