W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po wyjeciu od razu zwinąć w roladę i odstawic do ostudzenia.
Na krem śmietanowy
Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu
Na roladę
Wierzch rolady nasączyć likierem. Posmarować bitą śmietaną. Na to wyłozyć dźem jagodowy i jagody. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem