Cofnij
Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem

Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina
Łączny czas 3 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 40

Składniki
  

Na ciasto pierogowe

  • 2 szkl mąki 00
  • 1 szkl gorącego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Na farsz

  • 1 szklanka białej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • kostka sera białego 200 g półtłustego
  • 1/2 kostki fety
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • sól i koniecznie świeżo mielony pieprz

Instrukcje
 

Na ciasto pierogowe

  • Masło dodać gorącego mleka i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
  • Na farsz
  • Kaszę gryczaną ugotować w proporcji 1:2 (kasza/woda) ze szczyptą soli i łyżeczką oleju. Kiedy kasza wchłonie wodę, pozostawić pod przykryciem, bez gazu na ok 5-10 minut. Podsmażyć cebulę ze szczyptą soli i dorzucić do kaszy. Ser biały i fetę rozdrobnić widelcem i dodać do farszu. Dodać jajko. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Wymieszać.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać z podsmażoną cebulką
Słowo kluczowe biała kasza gryczana, feta, pierogi, twaróg