Masło dodać gorącego mleka i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na farsz
Kaszę gryczaną ugotować w proporcji 1:2 (kasza/woda) ze szczyptą soli i łyżeczką oleju. Kiedy kasza wchłonie wodę, pozostawić pod przykryciem, bez gazu na ok 5-10 minut. Podsmażyć cebulę ze szczyptą soli i dorzucić do kaszy. Ser biały i fetę rozdrobnić widelcem i dodać do farszu. Dodać jajko. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
Na pierogi
Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z podsmażoną cebulką
Słowo kluczowe biała kasza gryczana, feta, pierogi, twaróg