14listków żelatyny lub 22 gramów żelatyny w proszku
Na wierzch
1/2słoika orange curdok 160 g
Instrukcje
Na spód
Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.
Na masę serową
Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku i wsypać cukier. Gotować aż pomarańczę (skórka) zmiękną. Wystudzić i zblendować. Przepuścić przez sitko.
* żelatyna w listkach-potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Dodać do lekko ciepłego pomarańczowego puree. Wymieszać
*żelatyna w proszku-żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Dodać do lekko ciepłego pomarańczowego puree. Wymieszać
W misie miksera umieścić ser, dodać orange curd i zmiksować. Następnie dodać pomarańczowe puree z żelatyną. Zmiksować i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, do stężenia
Na wierzch
Orange curd w słoiczku wstawić do miski z gorącą wodą. Jak będzie miało bardziej płynną konsystencję i wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do stężenia
Słowo kluczowe orange curd, pomarańcze, sernik, sernik na zimno