Cofnij
DROŻDŻÓWKI BISCOFF LOTUS

DROŻDŻÓWKI BISCOFF LOTUS

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
2 godziny
Łączny czas 3 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasto drożdzowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego

Dodatkowo:

  • krem ciasteczkowy lotus
  • 1 opakowanie ciasteczek korzennych lotus
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Instrukcje
 

Na ciasto drożdzowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
  • Przygotowany prostokąt posmarować kremem a następnie posypać pokruszonymi ciasteczkami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiemi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 10-15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować według instrukcji
Słowo kluczowe bułeczki drożdżowe, drożdżowe, krem biscoff lotus