Cofnij

Pierś w sosie z brokułami i groszkiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 5

Składniki
  

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml bulionu np. z kostki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy np. miodowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka ziół oregano, bazylia, majeranek, tymianek

Instrukcje
 

  • Kurczaka pokroić poziomo cieńsze filety. Wszystkie części kurczaka doprawić solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem oraz wysmarować łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania na ok 1 godzinę
  • Brokuła podzielić na różyczki
  • Filety delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię 1 łyżką oliwy i masłem. Włożyć kurczaka, podsmażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion wymieszany ze śmietanką i musztardą, gotować kilka minut. Dodać brokuła i groszek, gotować kolejne kilka minut.
  • Pod koniec wymieszać z pietruszką. Sprawdzić doprawienie solą.
  • Odstawić z ognia i posypać tartym parmezanem.
Słowo kluczowe brokuły, parmezan, pierś z kurczaka, zielony groszek