Na patelni roztopić masło, kiedy zacznie się pienić dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać starte pieczarki, smażyć kilka minut aż z grzybów odparuje cała woda. Podsmażoną cebulę z pieczarkami dobrze wystudzić, dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem ziołowym.
Następnie z formować niewielkie pulpeciki. Na gorącym oleju smażyć pulpety.
Na sos pieczarkowy
Na rozgrzany olej wrzucić całe pieczarki. Posolić i obsmażyć. Dodać czosnek i paprykę. Podsmażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Dusić żeby powstał sos, pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Do sosu dodac pulpety i razem dusić 15 minut