Cofnij

Pulpety z pieczarkami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na pulpety

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego np. z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • łyżka musztardy u mnie paprykowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
  • sól pieprz

Na sos pieczarkowy

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g małych pieczarek
  • 4 pomidory suszone pokrojone w paski
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól pieprz

Instrukcje
 

Na pulpety

  • Na patelni roztopić masło, kiedy zacznie się pienić dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać starte pieczarki, smażyć kilka minut aż z grzybów odparuje cała woda. Podsmażoną cebulę z pieczarkami dobrze wystudzić, dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem ziołowym.
  • Następnie z formować niewielkie pulpeciki. Na gorącym oleju smażyć pulpety.

Na sos pieczarkowy

  • Na rozgrzany olej wrzucić całe pieczarki. Posolić i obsmażyć. Dodać czosnek i paprykę. Podsmażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Dusić żeby powstał sos, pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Do sosu dodac pulpety i razem dusić 15 minut
Słowo kluczowe pieczarki, pulpety