Cofnij
Egzotyczne kluski ziemniaczane

Egzotyczne kluski ziemniaczane

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
30 minuty
Porcje 4

Składniki
  

✤ Ciasto Ziemniaczane

  • - 440 g ziemniaków waga ze skórką
  • - 200 g skrobi ziemniaczanej
  • - 150 ml wody ilość opcjonalna

✤ Przyprawy

  • - 14 g posiekanego czosnku
  • - 4g słodkiej papryki proszku
  • - 3 g brązowego cukru
  • - 32 g sosu sojowego
  • - 1 pęczek posiekanego kopru
  • - 24g oleju

Instrukcje
 

  • Obrane i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Całkowicie wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać opcjonalnie sól do smaku i skrobię ziemniaczaną. Powoli dodawać wodę, sprawdzając konsystencję ciasta. Nie trzeba zużyć całej wody. Wymieszać i zagnieść. Formować wałeczki. Kroić na równe kawałki,  z których później zrobić kształt jak na kluski śląskie. Charakterystyczny środek zrobić szyjką od butelki. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia klusek.
  • Na patelni podgrzać olej i dodać do niego pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Następnie wrzucić na chwilę kluski, żeby dobrze się pokryły powstałym sosem.
  • Podawać same lub np z piersią kaczki