Cofnij
Gołąbki z wołowiną w sosie pomidorowo wołowym

Gołąbki z wołowiną w sosie pomidorowo wołowym

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wołowego
  • 150 g ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 300 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Na sos

  • 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki majeranku

Instrukcje
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni podsmażyć pieczarki, dodać sól, pieprz, czosnek. Następnie dodać do nich cebulę i dusić razem aż cebula zmięknie.
  • W misce wymieszać mięso z ryżem,  i podsmażoną cebulą z pieczarkami. Doprawić do smaku ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym

Na sos

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Taką mieszanką zalać gołąbki i dusić ok 45 minut pod przykryciem
Słowo kluczowe gołąbki, mielona wołowina, pieczarki, ryż, sos pomidorowy