Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
Na patelni podsmażyć pieczarki, dodać sól, pieprz, czosnek. Następnie dodać do nich cebulę i dusić razem aż cebula zmięknie.
W misce wymieszać mięso z ryżem, i podsmażoną cebulą z pieczarkami. Doprawić do smaku ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym
Na sos
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Taką mieszanką zalać gołąbki i dusić ok 45 minut pod przykryciem
Słowo kluczowe gołąbki, mielona wołowina, pieczarki, ryż, sos pomidorowy